Conlusie

De Apartheid is begonnen toen Zuid-Afrika een kolonie werd van Nederland. Vanaf toen werden de weinige blanken die er woonden hoger geacht dan het zwarte volk.
Het afschaffen van Apartheid is een lang proces geweest en het Apartheidsregime is jaar na jaar stukje bij beetje verzacht. Uiteindelijk, vooral door de bemoeienis van het buitenland, heeft de Klerk de laatste hand aan het afschaffen gelegd.
Nu, in 2013, bijna 25 jaar na het afschaffen van de Apartheid, zie je er nog steeds overblijfselen van. Het volk begint weliswaar te mengen, toch zal er de komende tijd nog altijd veel over gepraat worden. Vooral omdat de mensen die het meegemaakt hebben, nu nog steeds leven. Echt Apartheid is niet meer maar het zal altijd een gevoelig onderwerp blijven.

Door alle informatie samen te vatten hebben wij een antwoord kunnen vinden op onze hoofdvraag: Welke invloed heeft Nelson Mandela gehad bij het afschaffen van de Apartheid in Zuid-Afrika tussen 1948 en 1990?

Ten eerste heeft Mandela de zwarte Zuid-Afrikaanse bevolking hoop gegeven, om in opstand te komen tegen de Apartheid. Door zijn moed en wijze woorden werd het zwarte volk zich nog meer bewust hoe erg zij gediscrimineerd werden. Zeker toen ze zagen hoe hard er opgetreden werd tegen zijn weerwoorden.


Ten tweede heeft Nelson Mandela een leidende rol gehad bij het ANC. Die partij heeft een zeer grote rol gehad in het afschaffen van de Apartheid. Door middel van vele protesten en stakingen hebben zij het volk en de regering er van overtuigd dat het niet langer op deze manier kon: Een sterke discriminatie van het zwarte volk.

Het antwoord op onze hoofdvraag is dus:
De invloed die Nelson Mandela gehad heeft op het afschaffen van de Apartheid in Zuid-Afrika tussen 1948 en 1990 is, dat hij hoop gegeven heeft aan het volk om zelf ook in opstand te komen. Daarnaast heeft hij een praktische rol gehad als lid van het ANC.


“I have fought against white domination and I have fought against black domination. I have cherished the idea of a democratic and a free society, in which all persons live together in harmony and with equal opportunities. It is an ideal, which I hope to live for and to achieve. But if need be, it is an ideal for which I am prepared to die.’’ Aldus, Nelson Mandela.