Nelson, of eigenlijk, Rolihlahla Mandela, is een Zuid-Afrikaan die 95 jaar oud is geworden. Hij is geboren in Mvezo en heeft op jonge leeftijd de naam ‘Nelson’ gekregen. Die kreeg hij omdat in die tijd Zuid-Afrika bezet werd door de Britten, dus kregen ze allemaal een Christelijke naam.


In 1944 is Mandela deel gaan nemen aan het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Zijn manier van zijn zin krijgen, namelijk geweldloos, zien we al zo’n 100 jaar geleden terug, door Mohandas Gandhi.

Het ANC was tegen de discriminatie van de zwarten. Ze probeerden aanhangers te krijgen door massa-protesten, boycotten en stakingen, en zo weerstand te kunnen bieden tegen de blanke leiders. Een voorbeeld is het protest onder leiding van Nelson Mandela in 1952. Een groep van zo’n 50 zwarte mannen lopen door een ‘witte straat’. Dit voorbeeld uit Johannesburg wordt door heel Afrika gevolgd. Er worden 8.000 mensen gearresteerd en het apartheidsregime werd aangepast. Er sluiten zich enorm veel mensen aan bij het ANC. Later worden de regels echter nog strenger.

In 1960 werd het ANC verboden. Hierna richtte Mandela met externe hulp de ‘Umkhonto we Sizwe’ (Speer van de Natie) op. Ze kregen door dat geweldloze acties zinloos waren, omdat er altijd met hevig geweld op gereageerd werd.

Mandela dook onder en bezocht plaatsen in Zuid-Afrika en zelfs Afrikaanse landen, om hen in te lichten en om hulp te vragen. In 1962 kreeg de politie een tip waar Mandela zich bevond en werd hij gearresteerd wegens het betrokken zijn in voorbereidingen voor een gewapend proces.

In de gevangenis op Robbeneiland had hij genoeg tijd om door middel van schrijven de bevolking op de hoogte te brengen van de onderdrukking die gaande was. In 1982 werd er een campagne gelanceerd ‘Free Mandela’. Over de hele wereld werden liedjes gemaakt, zoals ‘Free Nelson Mandela’:




De regering gaf Nelson de keuze tot vrijheid, maar Mandela weigerde omdat hij dan afstand zou moeten nemen van zijn activiteiten tegen de Apartheid.

Alles veranderde toen Frederik de Klerk zich bij de Afrikaanse regering aansloot. Hij erkende opnieuw het ANC en op 11 januari 1990 werd Nelson Mandela na 27 jaar gevangenschap eindelijk vrijgelaten. De meningen zijn verdeeld over de oprechtheid van De Klerk, wilde hij zelf dat Apartheid tot het verleden zou gaan behoren of koos hij slechts eieren voor zijn geld toen het wereldwijde en binnenlandse verzet groter werd? In 1993 kregen Mandela en de Klerk de nobelprijs voor de vrede uitgereikt, en in 1994 werd Nelson Mandela democratisch gekozen als eerste zwarte president van Zuid-Afrika.